• Dansk

Nu kan ventilerne holde varmen

« Tilbage

 

Hvert år bliver landets fjernvarmeværker pålagt nye energisparemål, og i Sakskøbing fik det driftslederen til at se kritisk på sine varme ventiler under brønddækslerne. Sammen med Styropack fik han udviklet en isoleringshætte, der nu holder ventilerne varme.

 

pdf-icon-small
Download case som pdf her.

 

pdf-icon-small
Download produktdatablad her.

 

100 steder i Sakskøbing ligger der i vejen et fjernvarmedæksel, og under hvert dæksel stikker 6 afspærringssektionsventiler lige op i luften. De er typisk omkring 60 grader varme – og den varme er der ingen, der har glæde af.

 

– Vi har aldrig fået ventilerne isoleret. Varmetabet er åbenlyst, men de løsninger jeg har set, har været for dyre. Men så kom jeg i tanker om en champagnekøler, jeg engang havde i styropor. Et billigt materiale, der har en god isoleringsevne, fortæller Lynge Ibsen Buchleiter, der er driftsleder hos Sakskøbing Fjernvarme.

 

 

Enkel, robust og billig

 

Ad omveje fik driftslederen kontakt med Styropack, og herfra gik det slag i slag.

 

– Resultatet er utrolig simpelt og meget billigt: En hætte, vi bare skal presse ned over hver ventil, så den holder på varmen.

 

I stedet for en hvid standard-EPS bliver hætten produceret i en varmeresistent HT EPS. Den er mørkegrå, og den holder sig pæn, selvom teknikerne måske har sorte fingre fra arbejdet med rør og dæksler. Indvendig er hætten lidt konisk, så den er nem at montere, men alligevel sidder ordentligt fast. Endelig har den fået et fingergreb, så man kan tage den af med én hånd.

 

– Fordelen ved EPS er også, at det er nemt for os at arbejde med. Det giver sig en lille smule, når vi presser hætten fast, og det gør ikke noget, hvis ventilerne ridser cylinderen indvendig. Det kan den holde til, forklarer Lynge Ibsen Buchleiter.

 

 

Ventilerne holder sig tørre

 

Som en ekstra bonus er miljøet under dækslet nu også blevet tørt – og det lover godt for ventilerne.

 

– Normalt samler ventilerne kondens, fordi de er så varme. Det får dem til at ruste, og de bliver ikke så rare at røre ved. Nu er de helt tørre, og jeg glæder mig til at se langtidseffekten af isoleringen, understreger driftslederen.

 

 

Ventilisoleringen er hurtigt tjent hjem

 

Det afgørende er naturligvis, at varmetabet er blevet mindre, og det kan driftslederen fra Sakskøbing dokumentere.

 

– Vi har målt, at varmeudstrålingen falder med mindst 10 grader, og det giver en årlig besparelse på mindst 228 KWh for hver brønd. På den måde opnås med isoleringen en tilbagebetalingstid på kun 2 år, siger han. Selv er han overbevist om, at den reelle besparelse er større, men det kan han ikke dokumentere – endnu.