• Dansk

Intelligent isolering luner i fjernvarme-branchen

« Tilbage

Kampen mod klimaforandringerne sætter sig spor lige fra den globale arena til dansk lovgivning og produktudvikling. I fjernvarmebranchen bliver isolering i højere grad forenet med intelligent udvikling af produktløsninger, der optimerer energiforbruget både hos forbrugere, montører og i industrien.

 

pdf-icon-small
Download case som pdf her.

 

Kravene til CO2-reduktion bliver stadig skrappere, og ifølge de nyeste EU-krav skal Danmark mindske sit CO2-udslip med 39 procent i den ikke-kvote belagte sektor inden 2030. Sektoren omfatter blandt andet bygninger, og her er Danmark allerede i fuld gang. Både med lovgivning, nye standarder og produktudvikling i industrien.

 

Fjernvarmeanlæg skal nu isoleres

 

I 2013 skærpede Dansk Standard kravene til det maksimale energitab fra bygningsinstallationer. Det betyder blandt andet, at et fjernvarmeanlæg nu skal isoleres. Isoleringen skal mindske varmetabet med mindst 75 procent, og den opgave gik danske Gemina Termix til med krum hals. Virksomheden i Sunds producerer blandt andet fjernvarmeanlæg, vandvarmere og varmevekslere.

 

– Allerede inden normen trådte i kraft, var vi i fuld gang med at udvikle fuldisolerede anlæg. Men det handlede om mere end isolering. Når vi alligevel skulle produktudvikle, lyttede vi naturligvis til kundernes ønsker, forklarer salgsdirektør Lars Christensen hos Gemina Termix.

 

Den udvikling har nu resulteret i en hel serie fuldisolerede væghængte fjernvarmeanlæg, der ikke kræver yderligere rørisolering for at leve op til DS-kravene. En af pionererne i serien er Termix VVX, der kom på markedet i 2012.

 

– Det primære for os var, at isoleringen kunne leve op til DS452-normens krav. Her viste det sig, at Styropack havde et meget velegnet EPP-materiale. EPP har en høj isoleringsevne og er samtidig nemt at arbejde med, fortæller engineering director Karina Friis Skov. Beregninger fra Rambøll viser, at anlægget reducerer varmetabet med over 80 procent.

 

Stærkt og funktionelt materiale

 

Ud over isoleringsevnen har EPP flere egenskaber, der gør det særlig velegnet til opgaven. Det har en høj styrke og sejhed, som betyder, at front- og bagplade på kabinettet kan samles med et klik, uden at materialet knækker. Samtidig er det nemt at fiksere kabler og ledninger, og det sparer tid og materialeomkostninger. Både i produktionen, og når anlægget skal monteres hos forbrugeren.

 

– På den måde giver materialet værdi i mere end en forstand. Det har en fremragende isoleringsevne, det letter produktion og montage – og overfladen tåler stød og skrammer. Det sidste er et plus hos forbrugeren, der har et pænt anlæg, der ikke skal gemmes væk i et skab, forklarer marketingchef Alice Thuesen, Styropack.

 

EPP og Styropack’s andre EPS-materialer bliver også brugt til energioptimering i blandt andet bygningskomponenter, varmtvandsbeholdere og udendørs fjernvarmeventiler (læs mere om fjernvarmeventilerne, klik her).

 

– Isoleringsløsningen til Gemina Termix er blot en af flere spændende løsninger, hvor vores kunder har oplevet værdi af samarbejdet med os, både i vores udviklingsafdeling og i kraft af vores samlede knowhow indenfor energioptimering i Synbra koncernen, siger Alice Thuesen.

 

Produktudvikling giver eksportmuligheder

 

De nyeste EU-krav sætter Danmark under et mærkbart udviklingspres, men det ser brancheorganisationen Dansk Fjernvarme også muligheder i. Danmark har i forvejen en anerkendt førerposition inden for både fjernvarme og grønne teknologier, og det giver os et godt afsæt, når hele EU skal leve op til skærpede krav:

 

 – Målopfyldelsen i de andre lande kan styrke den danske eksport og skabe vækst og beskæftigelse herhjemme. Vi forventer, at eksporten af fjernvarmerelaterede produkter vil stige fra de nuværende 6,6 mia. kroner om året til cirka 11 mia. kroner i 2025, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

 

Styropack er klar til at understøtte en stigende efterspørgsel og udvider kapaciteten med EPP-produktion på fabrikken i Glejbjerg.