• Dansk

Bedre og billigere efter innovativt samarbejde

« Tilbage

Styropack udviklede nye og fleksible indpakninger af varmepumper og varmevekslere for Genvex.

 

pdf-icon-small
Download case som pdf her.

 

25% skulle spares

Da ledelsen ved Genvex besluttede, at der skulle skæres 25% af produktionsomkostningerne på firmaets varmepumper og varmevekslere, påtog udviklingsafdelingen sig noget af en udfordring.

 

Det blev ret hurtigt klart, at de måtte lede efter nye materialer, for de stålplader, der hidtil var brugt, kunne næppe stanses, bukkes og nittes ret meget billigere.

Alternativet til indpakningen af produkterne kunne være Ekspanderet Polypropylen (EPP), og derfor gik udviklingskonstruktør Leif Nielsen fra Genvex til udviklingsafdelingen hos Styropack med et oplæg til, hvordan udfordringen kunne løses.

– Styropack kom tilbage med nogle ændringsforslag og særlige krav af hensyn til materialernes beskaffenhed, og efterhånden blev vi enige om proces og resultat, forklarer Leif Nielsen.

 

Hurtig at samle

EPP kan støbes præcis i de former, der er behov for, og derfor blev det muligt også at forme elementer, som eksempelvis ledningsholdere og kondensbakke i varmeveksleren i EPP. Bakken blev tidligere lavet i rustfrit stål.

EPP er vandtæt nok til formålet, og der blev samtidig formet en rille til at lede vandet effektivt ned i kondensbakken, hvilket giver slutbrugeren en større sikkerhed imod lækager.

– Efter udviklingen kan vi nu pakke en 300 liters vandtank ind med de formstøbte EPP emner fra Styropack og skumme det hele sammen med PU-skum, fortæller Leif Nielsen.

– Den ny metode betyder, at vi kun skal bruge 21 skruer i hele produktet, hvor vi før havde 150 skruer og nitter. Det gør det hurtigere og lettere at samle, og for slutbrugeren betyder det, at både lyd- og varmeisoleringen er langt større, forklarer han.

 

Flere fordele

De formstøbte emner er meget lette, hvilket har gjort de færdige produkter billigere at transportere og nemmere at arbejde med.

EPP kan ikke ruste, og det har den fordel, at det kan absorbere stød flere gange. EPP er fleksibelt og finder tilbage til sin udgangsform selv efter mange stød. Derfor fungerer EPP-materialet godt som lydisolering, når varmeveksleren arbejder og vibrerer.

– EPP er faktisk så stærkt et materiale, at Genvex kan spænde en ventilator op i det, hvilket dæmper vibrationerne fra motoren, forklarer Styropacks udviklingschef Karsten Friis Hansen.

EPP er mere resistent overfor kemikalier end f.eks. EPS, og når det ikke længere skal bruges, er det miljøvenligt at brænde af under de høje temperaturer, der er i et forbrændingsanlæg.

 

Udvidet samarbejde

Udgangspunktet var, at omkostningerne skulle reduceres med 25%, og Leif Nielsen fra Genvex forsikrer, at det så rigeligt er lykkedes.

– Vi kunne ikke have opnået de mange ekstra fordele, hvis ikke vi havde valgt et nyt materiale, og de formstøbte løsninger har givet os lyst til mere, siger Leif Nielsen.

– Vi har været så glade for samarbejdet med Styropack, at vi nu har store planer om andre udfordringer, som vi vil løse i fællesskab, siger han.

Den brugerdrevne innovation på Styropack har krævet arbejde og investeringer i værktøjer, men det har samtidig skubbet til en teknisk udvikling, som Styropack også kan bruge overfor andre kunder.

video

 

Samarbejdet med Styropack har givet:
• En besparelse på 25% i produktionsomkostningerne
• En bedre isolering af produktet
• En effektiv støjreduktion
• En større sikkerhed mod lækager